Riktlinjer för AI i undervisningen

Bild skapad av DALL·E 3

I takt med att teknologin utvecklas i ett högt tempo, står skolor inför utmaningen att integrera dessa framsteg på ett sätt som främjar lärande och säkerhet. Kalmarsunds gymnasieförbund har nyligen antagit nya riktlinjer för användningen av AI-tjänster, särskilt chattbottar, i undervisningen. Riktlinjerna tar sin utgångspunkt i förbundets kärnvärden om digital kompetens i framkant. Dessa riktlinjer syftar till att stödja lärare och skapa en säker och utforskande miljö för både personal och elever. Du kan läsa hela dokumentet Riktlinjer för AI i undervisningen här.

Syfte med riktlinjerna

De nya riktlinjerna har flera viktiga mål: Att stödja lärare i bedömningen av chattbottars användning, att främja ett utforskande och säkert användande av AI i skolan samt att säkerställa en kontinuerlig uppdatering av riktlinjerna utifrån AI-utvecklingen och nya rön.

Pedagogisk personals användning av chattbottar

Att ha en grundläggande förståelse för chattbottar är nu en del av den digitala kompetens som förväntas av pedagogisk personal. En förutsättning för riktlinjerna är att all pedagogisk personal genomgår utbildningen ”AI i skolan – Kalmarsunds gymnasieförbund”. Innehållet i denna utbildning finns till viss del på denna sajt. Lärare uppmuntras att prova chattbottar för planering, genomförande och uppföljning av undervisningen samt att undersöka deras styrkor och begränsningar. Chattbottar kan vara ett värdefullt verktyg för att stödja elever i deras lärande, särskilt i det kompensatoriska uppdraget, och för att effektivisera administrativa uppgifter. Genom att dela erfarenheter och kunskap kollegialt kan lärare tillsammans utforska möjligheterna och begränsningarna med chattbottar, vilket uppmuntras i förbundets riktlinjer.

Rekommendationer från Skolverket

Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om Skolverkets riktlinjer för AI i skolan. Dessa rekommendationer ger ytterligare vägledning och säkerställer att användningen av AI följer nationella riktlinjer.

Risker och utmaningar

Lärare behöver vara medvetna om riskerna för bias och felaktig information från chattbottar och säkerställa en källkritisk granskning av deras svar. Dessutom finns det åldersgränser och andra restriktioner vid användning av vissa chattbottar som måste beaktas.

Elevers användning av chattbottar

Elever behöver under sin skoltid få en förståelse för hur chattbottar fungerar. Undervisningen bör täcka alla fyra aspekter av digital kompetens som anges i läroplanen, i relation till AI. Pedagogisk personal ska använda chattbottar för att stödja elevernas lärande och diskutera både möjligheterna och riskerna med chattbottar för att utveckla en kritisk förståelse.

Kalmarsunds gymnasieförbunds riktlinjer för användande av AI-tjänster i undervisningen är ett steg framåt för att integrera teknologi på ett ansvarsfullt sätt och med lärande i fokus. Genom att stödja lärare och elever i att utforska och förstå AI, och genom att främja ett kollegialt lärande, skapar vi en dynamisk utbildningsmiljö som är rustad för framtidens utmaningar och möjligheter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *